Ensembles in residence


In 2022 zijn er twee ensembles in residence tijdens LUNALIA: het Canadese ensemble Constantinople en Les Passions de l’Ame uit Zwitserland.

CONSTANTINOPLE

Het Canadese ensemble Constantinople werd in 2001 opgericht in Montreal door Kiya Tabassian, de huidige artistiek leider. Inspiratie was de gelijknamige stad die Oost en West met elkaar verbindt. De missie is doorheen de jaren niet veranderd: het ensemble wil de rijke muzikale tradities van de wereld eren door nieuwe muziek te scheppen via unieke ontmoetingen, via het scheppen van bruggen tussen culturen, periodes, stijlen en mensen. Dat resulteerde al in 20 albums, 50 nieuwe creaties en reizen naar meer dan 240 steden in 53 landen.

Tijdens het gratis openingsfeest van LUNALIA gaan deze topmusici samen met de luisteraar op verkenning in Mechelen. ‘s Avonds treedt het ensemble olv Kiya Tabassian met Ghalia Benali in de voetsporen van Rumi in het openingsconcert. De magie van Rumi omarmen ze met muziek met de kracht van de vollemaan.

Speciaal voor LUNALIA brengen zij een maanritueel van de Mi’kmaqcultuur, één van de Canadese First Nations, naar Mechelen. Singer-songwriter en percussioniste Darlene Gijuminag wijdt zich aan de muziek en houdt ze zich tevens intensief bezig met de tradities en spiritualiteit van de Mi’kmaqcultuur. Darlene Gijuminag heeft toegezegd om in de context van Lunalia eenmalig een maanritueel uit te voeren samen met Constantinople ensemble.

In het concert Breathings plaatst Kiya Tabassian het ademen centraal. Het ademen dat zorgt dat leven mogelijk is, dat zingen mogelijk is. De adem verbindt alle culturen, alle mensen. Drie oeroude tradities worden dan ook in één concert aan elkaar gekoppeld: Tuvaanse keelzang die de ziel van de steppe tot klinken brengt, gebeden en vocalises van de Mi’kmaq en Perzische melismatische zang. Zo wordt Breathings een unieke muzikale ervaring.

Een jarenlange diepe vriendschap verbindt Kiya Tabassian, artistiek leider van Constantinople en meester-koraspeler en griot Ablaye Cissoko. Hun vele omzwervingen gaven aanleiding tot hun nieuwe programma Traversées dat in 2019 door Songlines als één van de beste albums van het jaar verkozen werd. Samen ontwikkelden ze een muzikale taal waarin hun verschillende culturele achtergronden, Perzië en West-Afrika, versmolten worden.

Kiya Tabassian en Ablaye Cissoko beheersen wonderwel deze kunst van het verhalen vertellen via muziek. Ze verbinden moeiteloos Perzië met Afrika, Oost met West en Zuid met Noord. Eenmalig zijn ze bereid om samen een workshop te geven rond deze art of storytelling.

ZA 23.04 LUNALIA LIFT OFF, Openingsfeest
ZA 23.04 Openingsconcert, In de voetsporen van Rumi
MA 25.04 Mi´kmaq maanritueel, Darlene Jijuminag & Kiya Tabassian
DI 26.04 Breathings, Constantinople o.l.v. Kiya Tabassian
WO 27.04 Workshop storytelling, Kiya Tabassian & Ablaye Cissoko
DO 28.04 Traversées, Constantinople o.l.v. Kiya Tabassian

LES PASSIONS DE L’AME

Sinds 2008 creëert Les Passions de l’Ame, het oude muziekensemble van Bern onder leiding van violiste Meret Lüthi, nieuwe klanken en levendige interpretaties op historische instrumenten.

De naam van het orkest verwijst naar een essay van René Descartes in 1649, waarin de filosoof spreekt over de passie die bemiddelt tussen lichaam en ziel. Het ensemble beschouwt muziek als precies deze bemiddelende rol en streeft ernaar om “les passions” in een concertbeleving over te brengen.


Het topensemble houdt zich al vele jaren passioneel bezig met de muziek van Heinrich Ignaz Franz Biber. Men kan stellen dat het de hartcomponist van het ensemble is. Nu zijn ze klaar om zijn beroemdste opus te vertolken: de vijftien Rozenkranssonaten. Het wordt een heuse marathon in drie concerten.

Aan het roer staat Meret Lüthi, de charismatische artistiek leider en solo violiste. Ook het continuoteam bestaat uit musici die de muziek van H.I.F. Biber ademen. Zet u schrap voor vijftien parels van jewelste.

VR 06.05 – 18:30 (Deel 1, Sonates I-V) - Sint-Pieter-en-Paulkerk Mechelen
ZA 07.05 – 18:30 (Deel 2, Sonates VI-X) - Sint-Pieter-en-Paulkerk Mechelen
ZO 08.05 – 11:00 (Deel 3, Sonates X-XV) - Sint-Pieter-en-Paulkerk Mechelen