Het motto


LUNALIA 2021
HET LIED VAN DE BERG EN DE MAAN
24 april tot en met 8 mei 2021

Dat er in Mechelen, de stad van de Maneblussers, af en toe een lied gezongen wordt over de maan is voor de hand liggend. Maar een lied over een berg? Nochtans heeft Mechelen een heuse berg en wat voor één: componist Philippus de Monte, in goed Nederlands Filip Van den Berg. In zijn tijd ook gekend als Prins van de Muziek. Zijn tijd dat was het grootste deel van de 16de eeuw. De Monte werd in 1521 geboren in Mechelen en zou niet minder dan 82 jaar later zijn laatste adem uitblazen in Praag. Als zanger opgeleid in de Sint-Romboutskathedraal zou hij na verblijven in Napels, Rome en Londen uiteindelijk kapelmeester worden van twee Habsburgse keizers: Maximiliaan II en Rudolf II, aan de hoven van Wenen en Praag. Niet enkel bekleedde hij deze topfunctie, maar hij stond bekend als een aimabel en bescheiden man. Een muzikale zoon waarop zijn thuisstad meer dan fier mag zijn.

Philippus De Monte stond afgebeeld op het thesauriebiljet van twintig frank van 1950 tot 1964. Op de ommezijde stond een afbeelding van Orlandus Lassus.

Vijfhonderd jaar na zijn geboorte viert Lunalia, het Festival van Vlaanderen Mechelen, de laatste der Vlaamse Polyfonisten. Met onder andere de topensembles Graindelavoix, de Ratas del viejo Mundo en het Vlaams Radiokoor. Zij gaan aan de slag met een deel van de meer dan 1600 composities die De Monte naliet. Het wordt een bijzondere nieuwe kennismaking met deze fijnzinnige componist. Naast de Berg van Mechelen komt ook de befaamde Japanse berg Fuji aan bod in de nieuwe festivalproductie U ki yo E. Een bijzondere première is ook They have waited long enough. Aan componistes Annelies Van Parys, Calliope Tsoupaki en Aftab Darvishi werd gevraagd nieuw werk te componeren rond de figuren van respectievelijk Medea, Penelope en Circe. Niemand minder dan schrijfsters Natalie Haynes en Gaea Schoeters leiden het project in goede banen.

Artist in residence in 2021 is luitist Floris De Rycker. Hij is de bezieler van de Ratas del viejo Mundo en Sub†ilior, maar is ook te horen tijdens de digitale Vollemaanmeeting van Lunalia.

We zijn blij en vereerd dat onder andere Graindelavoix en Ratas del viejo Mundo de uitdaging aangingen om het oeuvre van De Monte nieuw leven in te blazen. Maar voordat de muziek klinkt, zetten we via de brochure een eerste stap om de grootste muzikale zoon van Mechelen in de spotlight te plaatsen. We hopen dan ook dat ze de weg naar uw bibliotheek en uw luisterend hart zal vinden en niet in de prullenmand verdwijnt. De twee nieuwe teksten van de hand van Peter Van Heyghen en van Björn Schmelzer geven een immens boeiende inkijk in de wereld van Philippus de Monte. Beide stellen zich de vraag naar de relevantie van zijn muziek in zijn en onze tijd. Hun antwoorden zorgen er wellicht voor dat u samen met ons deze componist wil (her)ontdekken. We verwelkomen u graag voor deze ontdekkingstocht tijdens Lunalia, van 24 april tot 8 mei in Mechelen.

U kan de brochure hier digitaal lezen. Wenst u een exemplaar van de brochure in uw brievenbus te ontvangen? Mail dan uw adres door naar mechelen@festival.be.

Het Lied van de Berg en de Maan is het motto geworden van Lunalia in 2021.
Laat ons samen de berg beklimmen om in het maanlicht het lied nog beter te horen.

LUNALIA 2021 is een digitaal festival geworden. Volg de concerten vanaf 23 april op lunalia.be en evilpenguintv.com. Enkele concerten zijn te beluisteren via radio Klara, klara.be en de gratis Klara-app. Alle digitale activiteiten zijn gratis te beleven. Indien er in mei toch mogelijkheden zijn om publiek toe te laten, berichten we daar snel over. Voor laatste updates, zie lunalia.be.