Lunalia


LUNALIA is het nieuwe stadsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen en aldus de opvolger van Mechelen hoort Stemmen. De naam verwijst tegelijkertijd naar de Mechelse legende van de maneblussers (luna) en naar het fascinerende universum van het lied en de menselijke stem (lia). Het blijft dus een internationaal stemmenfestival, maar in tijden van zogenaamd ‘fake news’ gaat het Festival bewust op zoek naar stemmen die iets waarachtigs, iets echts te vertellen hebben. Het gaat daarom niet enkel om de ‘mooiste liedjes‘, maar het betreft alle aspecten van de sprekende, zingende, aarzelende, erg luide of erg stille menselijke stem.

Tijdens het gratis openingsfeest voor de ganse familie kan u alvast een aantal van deze stemmen horen in enkele van de vele unieke concertlocaties die Mechelen te bieden heeft. Het openingsconcert diezelfde dag in de wonderbaarlijke Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is net dat ietsje gekker dan verwacht en wordt een heus volle-maanconcert vol tijdloze muziek. Ook voice-in-residence Sigrid Hausen denkt out of the box. Met haar ensemble VocaMe plaatst ze zowel de Mechelse kathedraal in de kijker als de bijzondere muziek van de visionaire Hildegard Von Bingen en de Byzantijnse Kassia. Daarbovenop presenteert ze in de Dijlestad de achtste cd van haar beroemd-beruchte band Qntal. Het wordt een heuse gothic-moonparty!

De concerten met Sigrid Hausen aka Syrah worden in samenwerking met het Mechelse Cultuurcentrum gepresenteerd, alsook het project Xenitia, een niet te missen concert-documentaire in de voetsporen van Griekse migranten. In samenwerking met Kunstencentrum nona wordt dan weer het luik Lunalia XS de ether ingezonden: laat u verrassen door een artistieke battle tussen stem en doedelzak, één van de meest bijzondere stemmen uit Mongolië, de avontuurlijke Imaginary Band of door een net iets andere J.S. Bach tijdens de Goldberg Incantations met performance-icoon David Moss. Alsof dat nog niet genoeg is, zingt Graindelavoix de volledige cyclus Tenebrae Responsoria van Carlo Gesualdo in één marathonconcert.

Verder vocaal vuurwerk biedt het veelbekroonde Duitse Amarcord met een ode aan componist Pierre de la Rue. En natuurlijk moet het concert tijdens de nacht van de echte volle maan extra bijzonder worden: daarvoor tekent het Canadese ensemble Constantinople en meesterzanger Marco Beasley. Zij openen voor u de poort naar het Oosten, naar het land van de halve maan.

Namens het ganse festivalteam wens ik u een fijne Lunalia!

Jelle Dierickx
Directeur Festival van Vlaanderen Mechelen


De Mechelse legende van de Maneblussers

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 is de Sint-Romboutstoren in mist gehuld. Een niet al te nuchtere kroegenloper komt uit een herberg op de Grote Markt. Plots ziet hij dat de toren in brand staat. Hij slaat onmiddellijk alarm.

De hele stad staat in rep en roer en het stadsbestuur, met de burgemeester op kop, begint in ijltempo de bluswerken te organiseren. Langs de torentrap gaan emmers water van hand tot hand, maar nog vóór de top wordt bereikt, schijnt de maan door de nevel en is de gloed verdwenen...

De moedige Mechelaars hebben slechts een rossige nevelgloed gezien en dus geprobeerd de maan te blussen! Het nieuws raakt tot over de landsgrenzen heen bekend. De Mechelaars dragen tot vandaag de naam ‘Maneblussers’.