Highlights

Ontdek het programma!

Voor zijn zevende ditie palmt LUNALIA, het voorjaarsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen, opnieuw de Mechelse binnenstad in van 18 april tot en met 5 mei, en zet er een rijk en avontuurlijk programma neer. Met Pavel Haas Quartet, Simona Saturova, Musica Gloria, Voces8, Zefiro Torna, Kris Defoort, Anima Eterna en vele anderen. Ontdek het complete programma hier.

De harten van Europa

Europa heeft vele harten. Tijdens Lunalia klinken deze bonkende harten in Mechelen. In het voorjaar van 2024 neemt België het Europees voorzitterschap op zich. Mechelen neemt logischerwijze Europa als uitgangspunt voor het stadsthema dat voorjaar: Construct Europe. Lunalia speelt hierop in met een motto dat de meerstemmigheid van Europa belicht. Met een focus op Midden-Europa en een boontje voor de muzikale scène van Tsjechië. Eén van de redenen hiervoor is de viering rond 200 jaar Bedřich Smetana. Deze componist werd geboren in 1824. Zijn opera’s en voornamelijk het symfonisch gedicht Má Vlast – Mijn vaderland (met het onderdeel getiteld De Moldau) zijn wereldberoemd, maar zijn kamermuziek, liederen en koormuziek verdienen ook een ruimere bekendheid. Voor dit aspect wordt intensief samengewerkt met Czech Dreams en met het Tsjechische partnerfestival Concentus Moraviae.

Verkeerscirculatie Mechelen

Sinds augustus 2022 is er eenrichtingsverkeer ingevoerd voor auto's en vrachtwagens op de vesten. Het verkeer rijdt over de buitenste rijstroken. De bus, fietsers en voetgangers blijven in twee richtingen over de vesten rijden of wandelen, op de binnenste rijstrook. De nieuwe verkeerscirculaties zijn uiteraard even wennen. Een overzicht met de belangrijkste verkeersinzichten van De Nieuwe Vesten vindt u hier.

Een circulatiekaart van de binnenstad vindt u hier. Dit toont het eenrichtingsverkeer, welke straten autoluw zijn en hoe je het centrum bereikt.

Als u met de wagen naar Mechelen komt, wordt aangeraden tijdig te vertrekken om parkeerproblemen te vermijden. U kan parkeren aan parking Veemarkt, de Indigo parking Grote Markt of Kathedraal.

Actuele updates omtrent wegenwerken en hinder kan je terugvinden op deze website.

Wanneer u met de gps navigeert binnen Mechelen gebruikt u best de app van Waze, Google Maps is niet volledig up-to-date.

Dit was Lunalia 2024!

De festivaleditie ter ere van De harten van Europa zit erop. Met meer dan 150 artiesten uit 10 verschillende landen, 16 concerten, 7 kindervoorstellingen en het groot openingsfeest LUNALIA LIFT OFF met 12 extra voorstellingen bracht Festival van Vlaanderen Mechelen opnieuw tijdloze muziek met de kracht van de volle maan naar duizenden luisteraars. Het werd een recordeditie: 5024 bezoekers hebben dit jaar de weg naar het festival gevonden. Bedankt voor het luisteren!