Concertlocaties

SINT-ROMBOUTSKATHEDRAAL

De Sint-Romboutskathedraal werd in de dertiende eeuw gebouwd en is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Ze is van meet af aan groter en indrukwekkender dan alle andere parochiekerken. De kerk groeide uit tot één van de blikvangers van de stad Mechelen. De binnenkant van de kathedraal is adembenemend. Je kan er het schilderij ‘Christus aan het kruis’ van Antoon van Dyck bewonderen, net zoals andere werken van onder meer Michel Coxcie, Gaspard de Crayer en Abraham Janssens. Het pronkstuk in de kerk is het hoofdaltaar van Lucas Faydherbe uit 1665.


CULTUURCENTRUM MECHELEN

Cultuurcentrum Mechelen werd in 1958 in gebruik genomen als CC Antoon Spinoy, lang vooraleer het begrip ‘cultureel centrum’ bestond. Door de restauratie van de Oude Minderbroederskerk herstartte het officieel als CC. Met de heropening van de stadsschouwburg in april 2000 konden de podiumkunsten uitgebreider aan bod komen en met het in gebruik nemen van De Garage in 2000 werd ook een platform ter beschikking gesteld voor hedendaagse beeldende kunst. Sedert 2001 hoort het CC tot de grote centra van Vlaanderen met ca.150 eigen en 180 receptieve activiteiten. Het centrum blijft in beweging, met o.a. de creatie van de artistieke werkplek voor jongeren H30.


HOF VAN BUSLEYDEN

Stap binnen in het Hof van Busleyden en herbeleef de Bourgondische Nederlanden. Dit renaissance stadspaleis was de thuis van Hiëronymus van Busleyden waar hij vrienden als Thomas More en Erasmus ontving. Als echte humanisten wisselden ze van gedachten en filosofeerden. Exotische objecten uit verre landen en andere kunstige verzamelingen werden er bestudeerd. Vandaag is het stadspaleis opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken. Van ideeën en ontdekkingen. Van leven in de stad. Van topstukken, schoonheid en meesterschap. Ontmoeting en interactie. Betrokkenheid met de samenleving. Kunst, cultuur en verbeelding als drijvende krachten.


KUNSTENCENTRUM NONA

Kunstencentrum nona is een kunstencentrum waar allerhande ontmoetingen en confrontaties centraal staan. Tussen bezoekers en artiesten, het lokale en het internationale, kunst en onderwijs. Nona is actief in de ontwikkeling, productie en presentatie van (muziek)theater, dans, performance, jazz en beeldende kunst. Tijdens het reguliere culturele seizoen, via een festival (het jaarlijkse jazzfestival Brand!) of een biënnale op bijzondere locaties in Mechelen (Contour biënnale voor bewegend beeld).


DIOCESAAN PASTORAAL CENTRUM

Het huidige complex van het voormalig Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie van Mechelen kwam grotendeels tot stand in de periode 1746-61 onder impuls van kardinaal d’Alsace. Opgeheven in 1786 onder Jozef II en verkocht tijdens het Frans bewind, kwam het pand opnieuw in handen van het aartsbisdom. Het werd in 1887 uitgebreid tot het actuele geheel. Het complex fungeert thans als diocesaan pastoraal centrum. De ruimtes werden omgebouwd tot kantoorruimtes met een ruim aanbod aan vergader- en seminarieruimtes.


ELISABETH HOTEL

Hotel Elisabeth is een voormalig ziekenhuis dat dateert uit het interbellum en dat met repect voor de bestaande architectuur is getransformeerd tot een modern en gezellig viersterrenhotel. In navolging van de geschiedenis van het gebouw is het credo van het hotel ‘goede smaak, gezondheid en dienstverlening met dat tikkeltje meer‘. Dat wordt vertaald in een stijlvolle omgeving die rust en sereniteit uitademt.