Lunalia


LUNALIA is het stadsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen (opvolger van Mechelen hoort Stemmen). De naam verwijst tegelijkertijd naar de Mechelse legende van de maneblussers (luna) en naar het fascinerende universum van het lied en de menselijke stem (lia). LUNALIA is een internationaal stemmenfestival. In tijden van zogenaamd ‘fake news’ gaat het Festival bewust op zoek naar stemmen die iets waarachtigs, iets echts te vertellen hebben. Het gaat daarom niet enkel om de ‘mooiste liedjes‘, maar het betreft alle aspecten van de sprekende, zingende, aarzelende, erg luide of erg stille menselijke stem.

De volgende editie van LUNALIA vindt plaats van 18 april tot 5 mei 2024.
Het nieuwe programma wordt einde november 2023 bekend gemaakt via www.lunalia.be.


De Mechelse legende van de Maneblussers

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 is de Sint-Romboutstoren in mist gehuld. Een niet al te nuchtere kroegenloper komt uit een herberg op de Grote Markt. Plots ziet hij dat de toren in brand staat. Hij slaat onmiddellijk alarm.

De hele stad staat in rep en roer en het stadsbestuur, met de burgemeester op kop, begint in ijltempo de bluswerken te organiseren. Langs de torentrap gaan emmers water van hand tot hand, maar nog vóór de top wordt bereikt, schijnt de maan door de nevel en is de gloed verdwenen...

De moedige Mechelaars hebben slechts een rossige nevelgloed gezien en dus geprobeerd de maan te blussen! Het nieuws raakt tot over de landsgrenzen heen bekend. De Mechelaars dragen tot vandaag de naam ‘Maneblussers’.