Festivals for Compassion

Thin Air & Echo de Clèves F

Op 21 juni startte de muzikale estafette Festivals for Compassion. Met Festivals for Compassion tonen Europese festivals hun hart boordevol solidariteit met een speciaal voor deze Corona-tijden geschreven solo-compositie van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki.

In opdracht van Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen liet trombonist Thomas Moore meteen twee premières weerklinken in de Mechelse kerken: 'Thin Air' van Calliope Tsoupaki en 'Echo de Clèves F' van Frederik Neyrinck. Herbeleef het hier dankzij de video opnames!

'Thin Air' van Calliope Tsoupaki, door Thomas Moore op euphonium, in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk:


'Echo de Clèves F' van Frederik Neyrinck, door Thomas Moore op trombone in de Sint-Romboutskathedraal:Festival van Vlaanderen pakt uit met compositie-opdracht voor Frederik Neyrinck in kader van Festivals for Compassion

Al meer dan zes decennia lang zet het Festival van Vlaanderen zich in voor een samenleving waar klassieke en eigentijdse muziek leeft en bruist. Elk jaar opnieuw bouwen acht festivals met internationale uitstraling (in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen/Kempen en Vlaams-Brabant) op volstrekt eigenzinnige wijze hun eigen activiteiten uit. We delen de passie van jonge én gerenommeerde kunstenaars, de resolute keuze voor kwaliteit, de drang om met iederéén cultuur te beleven en de liefde voor de kunsten en het muzikale erfgoed tout court. Onze drijfveer is muziek in al haar vormen en gedaanten naar een groeiend en divers publiek brengen. Onze acht Festivals staan jaarlijks voor niet minder dan 400 concerten, 150.000 bezoekers en 4.000 Vlaamse en internationale artiesten.

Het Festival van Vlaanderen leverde een bijdrage aan Festivals for Compassion, een project geïnitieerd door Wonderfeel. Met Festivals for Compassion tonen Europese festivals hun hart boordevol solidariteit met een speciaal voor deze Corona-tijden geschreven solo-compositie van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki. Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument. Tot nu toe nemen al 49 festivals deel, verspreid van juni tot november 2020. Het stuk beleefde op 20 juni zijn première op het Nederlandse radiostation NPO Radio 4, Klara nam een dag later het stokje over. Het werk reist nog tot november als in een compassie-estafette van festival tot festival kriskras door Europa en wordt digitaal gedeeld.

Het Festival van Vlaanderen liet zich hierdoor inspireren en nam het initiatief om Festivals for Compassion ook in eigen land te realiseren met werk van een Vlaams componist. Frederik Neyrinck (°1985) herwerkte de Danse de Clèves, uit het manuscript met dansen van Margaretha van Oostenrijk, die vertolkt werden door 8 uiteenlopende solisten: Jurgen De bruyn (luit), Lieselot De Wilde (sopraan), Alice Van Leuven (viool), Gwen Cresens (accordeon), Benjamin Glorieux (cello), Nele Delafonteyne (klarinet), Thomas Moore (trombone) en Ine Vanoeveren (basfluit).

Tijdens Klara on tour op 21 juni lieten reeds vier muzikanten de wereldpremière van Echo de Clèves, weerklinken op Klara: Jurgen De bruyn in Antwerpen, Alice Van Leuven in Brussel, Lieselot De Wilde in Brugge en Gwen Cresens in Gent. Daarna werden alle acht werken opgenomen in de Klara studio. Vervolgens ging cineast Peter De Bruyne aan de slag met de audio opnames van Klara. Aan deze acht video’s werden hoge resolutie beelden toegevoegd van het originele handschrift ‘Basses danses’ van Margaretha van Oostenrijk, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België. Deze video’s zijn vanaf vandaag te bewonderen en te beluisteren op www.festivalsforcompassion.com.

Met dank aan Klara, Koninklijke Bibliotheek van België en Alamire Digital Lab.