LUNALIA 2023 Interview met Jelle Dierickx

Jelle Dierickx staat sinds 2017 aan het roer van het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen. Onder zijn impuls vervelde het voorjaarsfestival Mechelen hoort stemmen tot LUNALIA. De focus op vocale muziek bleef maar het begrip stem verruimde. Met de blik op de toekomst claimt LUNALIA meer dan ooit zijn naam als meerstemmig en eigenzinnig stadsfestival.


LUNALIA is aan haar zesde editie toe maar pas voor de vierde keer kan ze in normale omstandigheden plaatsvinden. Hoe kijk je terug op de voorbije periode ? De Coronajaren waren voor alle culturele spelers bijzonder spannend. Ondanks de covidcrisis bouwde LUNALIA een sterke merknaam uit als een festival van en voor Mechelen, die de bijzonderheid van de stad hulde bewijst en energiek naar de toekomst kijkt. Tijdloze muziek met de kracht van de volle maan, het festivalmotto van de eerste editie in 2018, blijft vandaag nog steeds relevant. Hierbij is het voor mij essentieel om als festival ‘anders’ te denken onder andere door de historische link die het festival heeft met de menselijke stem uit te breiden naar alle manieren waarop wij als mens die stem gebruiken, niet enkel als instrument dus maar als een communicatiemiddel. Want muziek combineert de uitingen van het hart met die van ons denken. Als festival komt het er dus op neer om tegelijk kritisch de vinger aan de pols van de maatschappij te houden en een deel van de oplossing te zijn. De notie van het samen zijn leeft sterk bij LUNALIA. Ik spreek daarom ook graag over de festivalfamilie, een familie met in haar kern, het publiek en de artiesten, een familie die haar leden warm omarmt en een thuisgevoel geeft.

En zingen is een van de meest intense manieren van verbonden zijn. Die intensiteit ervaar je sterk bij a capella ensembles omdat de verhalende kracht van de muziek er in haar meest pure vorm vrijkomt. Het is die energie die LUNALIA typeert als een verhaal dat festival na festival wordt geschreven maar zich ook laat lezen over de jaren heen. Een festival dat ook actief bijdraagt aan het verhaal dat Mechelen is.

Wat zijn de krachtlijnen van de editie 2023? 2023 is het jaar waarin Karel Goeyvaerts 100 jaar zou geworden zijn. Als artiest in residentie brengt I SOLISTI twee Karel Goeyvaerts programma's en er werden voor deze gelegenheid compositie opdrachten gegeven aan componisten Benjamin Van Esser en Tim Mulleman, geïnspireerd op werk van Goeyvaerts. LUNALIA zoomt dit jaar ook in op de genderproblematiek met een aantal concerten en voorstellingen die direct of indirect dit thema aanraken. Naast de historische betekenis van het werk van een pionier staat dus ook vrouwelijke kracht centraal. LUNALIA staat voor mystiek, vrolijkheid en speelsheid en Hear the voice!, de nieuwe voorstelling van Sigrid Hausen die tijdens LUNALIA in wereldpremière gaat, verenigt op sublieme wijze alle facetten van het festival-DNA. Deze voorstelling heeft het allemaal: de kracht van zang, dans, mythen en muzikale klanken uit de vier windstreken. Met een project als Hear the voice! geven we het publiek een beleving die blijft nazinderen en je naar huis gaat met het gevoel deel te zijn geweest van een collectieve ervaring. De toegankelijkheid van het programma speelt sterk in op dat gegeven. Elk jaar opent het festival met een gratis parcours door de stad, de Lift Off. Op verschillende locaties kan het publiek dan proeven van korte concerten of voorstellingen die een voorsmaak geven van het festivalprogramma. Op die manier geven we zowel nieuwsgierigen als trouwe fans een muzikaal rugzakje mee waar ze ook een stukje stad mee (her)ontdekken. En dat is ook mijn wens voor de toekomst, dat de Mechelaars LUNALIA ten volle omarmen als hún stadsfestival.