Egmont - 9.05 - 20:30

geannuleerd

muziektheater

Iets meer dan 450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II (16de eeuw) in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige oorlog in.

Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door. Goethe en Beethoven schreven hun Egmont. Met felle spots op de geschiedenis werpt ook deze ‘Egmont’ een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden. Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon maar schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte. Met Egmont viert Beethoven het vrije individu.

Tekst en muziek vertellen in deze productie een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van Den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

BEZETTING
Jan Decleir, Peter Van Den Begin, acteurs
I SOLISTI
Vlaams Radiokoor
Het Banket i.s.m. Francis Pollet, concept
Tristan Versteven, Brechtje Louwaard, tekst en regie

09.05.2020
20:30 — 21:30

Cultuurcentrum Mechelen
Minderbroedersgang
Mechelen

50% muziektheater
50% graven & hertogen

PROGRAMMA
Creatie van muziektheater

PRODUCTIE VAN
Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor in coproductie met het Festival van Vlaanderen Mechelen

IN SAMENWERKING MET
Cultuurcentrum Mechelen

TICKETS
22 euro (-26: 12 euro)

Dit concert is UITVERKOCHT, maar er zijn nog tickets verkrijgbaar voor de Egmont voorstelling op 9 mei, om 17u30.

Vanaf midden april kan u hier het programmaboek downloaden.