Mechelen «-» Lissabon met Herman de Coninck

Poëzie van Mechelse zoon Herman de Coninck mag 25 jaar na zijn heengaan in Lissabon natuurlijk ook niet ontbreken tijdens de Lunalia Lift Off. Elk concert wordt voorafgegaan door één van zijn gedichten. Biograaf Thomas Eyskens zal in de Heilig-Hartkerk ook focussen op de liefde die De Coninck had voor muziek. Daartoe wordt hij geïnterviewd door Virginie Platteau, co-curator van het Mechelse stadsthema Zinderende Stilte.

Björn Siffer draagt het gedicht Der Hirt auf dem Felsen van Herman de Coninck voor.

***

Hommage Herman De Coninck

Op zaterdagavond 21 mei treedt in de Stedelijke Bibliotheek Het Predikheren het jonge Mechelse dichterscollectief Dichtatuur op met als speciale gast Dominique De Groen. Zij doken voor hun voorstelling in het archief van Herman de Coninck.

Diezelfde avond brengen leerlingen van het Stedelijk Conservatorium Mechelen onder leiding van docente en actrice Isabel Leybaert voor hun afstudeerproject gedichten van Edna St. Vincent Millay in vertaling van De Coninck.

Tegelijkertijd wordt in Het Predikheren de rondreizende expo/installatie ingehuldigd, die in samenwerking met het Antwerpse Letterenhuis werd samengesteld. Hiervoor gaan vier jonge beloftevolle dichters een hedendaagse poëtische reactie schrijven op poëzie van De Coninck. Het thema is ‘Oefenen in het leven’. Ook plastisch werk en gedichten van middelbare scholieren uit Mechelen zullen tentoongesteld worden.

Op zondag 22 mei is er dan de grote hommage in de Begijnhofkerk in Mechelen met Pat Donnez (VRT Klara - stadsdichter Mechelen) als gastheer-presentator. In de sofa zullen plaatsnemen: Mark Van Tongele (dichter), Daniel Hugo (Afrikaanse vertaler van De Coninck), Piet Piryns (vriend en journalist), Kristien Hemmerechts (schrijfster) en Eva Gerlach (dichteres). Dit alles wordt afgewisseld met muziek van het Marijn Goossens Combo, dat liedjesteksten van De Coninck voor de MMT-theatervoorstelling Jan Rap opnieuw op muziek heeft gezet; sopraan May Bonert en pianist Marc Michaël brengen nummer uit hun voorstelling ‘Voorslaap’, dat zijn op muziek gezette gedichten van De Coninck; en jazzmuzikant Chris Joris met een improvisatie op teksten van De Coninck.

Info en tickets via www.paradijsmechelen.be

23.04.2022
15:30 — 16:00

mARTa
Heilig-Hartkerk
Adegemstraat 95, 2800 Mechelen

Gratis, zonder reservatie.