Het digitale Lied van de Berg en de Maan

De digitale editie van LUNALIA zit erop. Met 85 kunstenaars, 8 premières, 3 Klara-opnames, 3 concertfilms, 2 zoomsessies, 1 online lezing, 2 livestreams, 1 documentaire en in totaal 13 video-opnames bracht Festival van Vlaanderen Mechelen nog meer tijdloze muziek met de kracht van de volle maan naar ieders thuis.

Ter ere van 500 jaar Philippus de Monte werd zijn geboortestad Mechelen opnieuw gevuld met muziek, van de Mechelse kerken over het Cultuurcentrum en Kunstencentrum nona tot bovenop de Sint-Romboutstoren! De 500ste verjaardag van Philippus de Monte werd een digitale feesteditie. Bedankt voor het luisteren! Bijna alle video's kunnen op deze pagina nog herbekeken worden. Grasduin doorheen de digitale concerten, lezingen, inleidingen, trailers en compilaties. Herontdek de muziek van Philippus de Monte vanuit uw zetel thuis. Beluister via Klara, klara.be en de Klara-app naar deze drie Lunalia concerten:

Op 30 april om 20u bracht Ratas del viejo Mundo het programma La Montagna Invisibile met zes-stemmige composities van De Monte, live op Klara.
Op 2 juni om 20u is het concert Musica Divina van Zeder Consort te beluisteren op Klara.
Op 17 mei om 20u is de première van They have waited long enough te beluisteren op Klara.


DIGITAAL FESTIVAL IN BEELD

Trailer Lunalia 2021


Trailer met artist in residence Floris De Rycker

Artist in residence Floris De Rycker beklom de 539 trappen van de Sint-Romboutstoren om een ode te brengen aan Philippus de Monte bij volle maan. Terwijl hij zijn blik op het maanverlichte Mechelen liet vallen, bracht hij een heerlijke improvisatie op luit bovenop de Sint-Romboutstoren. Letterlijk, het Lied van de Berg en de Maan! Bekijk de teaser hier.

Inleiding door Jelle Dierickx

Het Lied van de Berg en de Maan is dit jaar wel een zeer uniek digitaal festival geworden, dat je via verschillende wegen kan beleven. Jelle Dierickx vertelt er in deze preview meer over. We hopen jullie allemaal digitaal te mogen ontmoeten. En hopelijk later ook offline.


Trailer Zeder Consort

Zeder Consort is een nieuw blokfluit ensemble dat voor het eerst te horen is tijdens LUNALIA. Benieuwd? Ontdek in deze trailer een voorsmaakje! Met sopraan Lieselot De Wilde, luitiste Sofie Vanden Eynde en vier straffe dames op consortblokfluiten: Katelijne Lanneau, Ines Rasbach, Antonie Schlegel en Tomma Wessel.
Het complete concert is op 2 juni om 20u00 te beluisteren via Klara, klara.be en de Klara-app. Download hier het programmaboek.

Het Digitale Lied van de Berg en de Maan

Het traditionele openingsconcert werd dit jaar een online Vollemaanmeeting: het Digitale Lied van de Berg en de Maan op 24 april.
Meer info

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit Het Digitale Lied van de Berg en de Maan.

Artist in residence Floris De Rycker brengt een ode aan Philippus de Monte vanuit de Sint-Romboutstoren van Mechelen:

Keramiste Maja Jantar brengt in deze performance een ritueel tot leven in de Sint-Romboutskathedraal, tere ere van Philippus de Monte: Shoreline with Mountain and Moon:

Vojtech Semerad neemt ons mee naar de Sint-Jacobuskerk in Praag, waar De Monte zijn laatste levensjaren doorbracht:

Herbekijk de volledige online meeting hier:


Het digitale concert De Monte met Blue Notes van Didier François van 23 april kan je hier herbekijken:


De lezing 'Amazones, godinnen en de vrouwen van Troje' door Natalie Haynes van 25 april staat online.
Meer info
Herbekijk de lezing hier:

Livestream Lunalia: To the moon and back
Op woensdag 28 april om 20u15 kan men het livestream concert meevolgen via het YouTube kanaal van Lunalia.
Meer info


De complete opname van het programma Back in Harmony van The King's Singers, op 29 april exclusief te bekijken via het YouTube kanaal van Lunalia. Enkel tussen 10u00 en 22u00!

Meer info

De opname van De Monte distorted kan je hieronder volledig bekijken:
Meer info


Bekijk hier een compilatie van de familievoorstelling U KI YO E:
Meer info


Trailer They have waited long enough.
Op 21 mei om 20u is de complete opname te bekijken via Evil Penguin TV. De voorstelling blijft 1 week gratis online staan, tot 28 mei. Bekijk de voorstelling via deze link.
Meer info

Een documentaire over PAST >I ORALE, te bekijken vanaf 15 juni om 20u tot 13 juli 2021.
Meer info

De concertfilm van De Monte vergeten door Graindelavoix, met inleiding door Björn Schmelzer, is op deze pagina te bekijken om 20:00 op vrijdagavond 20/08 en zaterdagavond 21/08.

De concertfilm van De Monte vergeten door Graindelavoix i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke, te bekijken op 19 juni om 20u via Muziekcentrm De Bijloke.

Tickets & info

De opname van de Pückler-Plants Caravan

De Pückler Plants-Caravan is een wel erg bijzondere caravan. Het is een rijdend laboratorium dat zich focust op planten die in bepaalde landen op de rode lijst staan. Dat betekent dat ze bedreigd worden op de plek waar ze groeien. Chantalla Pleiter laat je door middel van onder andere augmented reality de verborgen lagen van deze planten ontdekken in onderstaande video. Misschien laat ze de planten zelfs een beetje zingen?

Meer info

Wat is enkel live mee te volgen?

Een compilatie van A History of the Voice door HYOID
Verwacht een workshop via Zoom buiten de bewandelde paden, geïnspireerd door de routinematige warm-up van onze stemhistorici: Els Mondelaers, Fabienne Seveillac, Andreas Halling en Tiemo Wang. Iedereen, inclusief katten en kamerplanten, is welkom om deel te nemen aan hun holistische vocale praktijken. Nadien volgt een open gesprek met het publiek. De voertaal is Engels. Schrijf je nu in via mechelen@festival.be. Bekijk hier een voorsmaakje van A History of the Voice.
Meer info


Het festivalteam heeft besloten om 1 concert te verplaatsen naar het najaar:

From De Monte with love, het concert van het Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn was oorspronkelijk gepland op 7 mei. Dit concert is nu verzet naar 23/09 in de Sint-Romboutskathedraal, zodat we jullie dan live mogen verwelkomen op dit uitzonderlijk en groots concert ter ere van Philippus de Monte! De ticketverkoop start op 1 juni om 10u via lunalia.be.

See you soon offline!