Cascade / Arcade

Naomi Beeldens, Maarten Buyl & Champdaction

ARCADE

Stemmen, percussie en live electronics versmelten klank en compositie tot een bijzonder ecosysteem.

In een landschap waarvan de contouren voortdurend in beweging zijn en de horizon blijft wijken, voeren ChampdAction en Maarten Buyl vanuit verschillende windrichtingen een expeditie aan. Met poëzie en klank als DNA gaan zangers, percussionisten en kinderkoor een bionische verbintenis aan met de live electronics die hun muzikale realiteit spiegelen, bevragen, verbuigen en verbergen: een sonore ruimteschets die de oren prikkelt tot ze de ogen het onzichtbare doen zien.

Melissa Portaels ging in gesprek met componist Maarten Buyl:

Een duik in geluid

Voor het schrijven van een nieuwe compositie neemt Buyl tijd: “elk werk is echt een onderzoek naar klank.” In ‘Cascade’ (2019), voor solo stem en (live) electronics, en ‘Arcade’ (2022), voor dezelfde bezetting plus snaredrum, buigt hij zich over twee van zijn fascinaties. Enerzijds gaat hij op zoek naar de raakvlakken tussen sounddesign (alles waar klank als niet-muzikaal gegeven ingezet wordt: van theater over film tot podcast) en muzikale compositie. Anderzijds onderzoekt hij de luisterpraktijk als creërende factor: wat als de actie luisteren verweven zit in de kern van elke laag van de compositie, van het maken tot de muzikale uitvoering en perceptie van het publiek?

Lees hier het hele interview

Bekijk hier het programmaboek.

Met

Maarten Buyl - concept & realisatie
Naomi Beeldens - sopraan
Vincent Caers - percussie
Wannes Gonnissen - klankregie
Met stemopnames van: Alexander Vangoethem, Emmanuel Vanderbeek, Mark Gough, Daniel Mosquera, Thomas Vandenabeele en het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen

Een coproductie van ChampdAction & Muziekcentrum De Bijloke

23.04.2023
20:30 — 22:00

Kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenstraat 27
Mechelen

tickets

50% expeditie
50% geklater

TICKETS

16 Euro (-26: 12 Euro)