LUNALIA LIFT OFF 2022

Openingsfeest

Lift Off! Proef gratis van Lunalia. Het openingsfeest is in 2022 een muzikale reis:

Mechelen «-» Teheran met Kiya Tabassian
Mechelen «-» Istanbul met Neva Özgen & Didem Başar
Mechelen «-» Beiroet met Charbel Rouhana
Mechelen «-» Beloetsjistan met Reza Abaee & Hamin Honari
Mechelen «-» Montreal met Patrick Graham
Mechelen «-» Londen met Apsara & Matthew Shlomowitz (geannuleerd wegens ziekte)
Mechelen «-» Gent met Kristien Ceuppens, Frank Nuyts & Piet Van Bockstal
Mechelen «-» Lissabon met Herman de Coninck & Thomas Eyskens
Mechelen «-» Byzantium met Gospodi
Mechelen «-» Overal met Bel Ayre

Ga samen met de topmusici van het Canadese ensemble Constantinople op verkenningstocht in Mechelen. Artistiek leider Kiya Tabassian opent de Lift Off met een solo in het hoogkoor van de Sint-Romboutskathedraal. In het auditorium van het Diocesaan Pastoraal Centrum klinkt de Bosporus dankzij kemençespeelster en componiste Neva Özgen en meester-qanunspeelster en componiste Didem Başar. Daarna gaat de reis via oed-speler Charbel Rouhana naar Libanon. In het Mechelse Cultuurcentrum presenteren vedelspeler Reza Abaee en percussionist Hamin Honari de landstreek Beloetsjistan die tegenwoordig verdeeld is over Iran, Pakistan en Afghanistan. In Kunstencentrum nona neemt percussionist Patrick Graham de toehoorders mee naar Montreal. Zijn concert is tegelijkertijd een voorproefje voor het minifestival NoiseNoiseNoise dat Lunalia samen met nona presenteert.

Het ensemble Constantinople verwijst naar de vroegere naam van het huidige Istanbul. De klank van het Byzantijnse rijk en de slavisch-orthodoxe muziek tout court fascineert ook het ensemble Gospodi dat tweemaal te horen is in de Sint-Romboutskathedraal. Naast deze oeroude muziek weerklinkt tijdens de Lunalia Lift Off ook kersverse muziek. Twee composities zullen voor het eerst klinken. In nona het hoboduo Double, double, toil and trouble van Frank Nuyts en in de Heilig-Hartkerk het Blokfluittrio van Matthew Shlomowitz. Beide componisten zullen ook aanwezig zijn. Om de 65ste verjaardag van Frank Nuyts in stijl te vieren speelt het trio Apsara ook zijn compositie Heute ist unser.

Poëzie van Mechelse zoon Herman de Coninck mag 25 jaar na zijn heengaan in Lissabon natuurlijk ook niet ontbreken. Elk concert wordt voorafgegaan door één van zijn gedichten. Biograaf Thomas Eyskens zal in de Heilig-Hartkerk ook focussen op de liefde die De Coninck had voor muziek.

De muzikale reis wordt afgesloten met het project Songs of travel van Bel Ayre. Aan de hand van liederen vanuit alle hoeken van de wereld wil het ensemble een universele kijk bieden op onze reisdrift.

30 % muzikaal Mechelen
30 % ontdekkingsreis
40 % familie-uitje

Gratis, zonder reservatie.

Download hier het openingskrantje.